משימה 1 - משטר טוטליטרי ברוסיה

 משטר טוטליטרי ברוסיה

                                                                                                                                                                    המשטר התחיל ב1917. תוך שמונה חודשים התחוללו שתי מהפכות- מהפכת פברואר ומהפכת אוקטובר.
במהפכת פברואר, הוקמה ממשלה דמוקרטית זמנית. המלך ניקולאי השני הודח מן השלטון, והממשלה הדמוקרטית הזמנית התכוננה לבחירות, בזמן ששקלה לפרוש מהמלחמה בשביל לפתור בעיות מדינה פנימיות, לעומת רצונן של צרפת ובריטניה, בנות הברית של רוסיה. אך גרמניה, שרצתה שנפרוש מהמלחמה, סייעה למנהיג הסיעה הבולשוויקית, וולדימיר איליץ' לנין. לנין הוא ממתנגדי המלחמה וביקש לעורר מהפכה, למגר את שלטונו של הצאר ולהעביר את השלטון לידי הבולשוויקים.  הכשלונות הצבאיים בחזית והתסיסה בקרב האיכרים והפועלים הוביל למהפכת אוקטובר, שלנין הנהיג. המהפכה קרתה בלילה בין ה24 ל25 באוקטובר, עם כמה שפחות נפגעים ופצועים. המהפכה גם נקראת "המהפכה הבולשוויקית".
תוצאת תמונה עבור מלחמת האזרחים ברוסיה 1918הבולשוויקים רצו לשנות את המבנה הכלכלי והחברתי של המדינה, ולהפוך אותה ממונרכייה לרפובליקה סובייטית, ולסיים את המלחמה. ב3 במרס 1918, הם חתמו על הסכם ברסט- ליטובסק, שהוביל לפרישתה של רוסיה מהמלחמה.  ואולם,זמן קצר לאחר מכן נסחפה המדינה למלחמת אזרחים בין התומכים במשטר הצאר ובין תומכי המהפכה. במהלכה  הצאר ניקולאי השני ובני משפחתו הוצאו להורג ללא משפט. אל מתנגדי המהפכה הצטרפו גם בעלות בריתה של רוסיה במלחמת העולם הראשונה, אך גדודי הצבא האדום הצליחו להביס את מתנגדיהם.  לנין החל בלקיחה של הקרקעות, התעשייה, התחבורה, הבנקים והמסחר, וביטל את
זכות ההתאגדות ואת זכות השביתה של הפועלים. 
בשנים 1918-1921 הנהיג לנין קומוניזם מלחמתי: השלטון חיסל מפלגות אופוזיציה והתיר את קיומה של המפלגה הקומוניסטית בלבד. משטרה חשאית ובתי דין מהפכניים נקטו שיטות טרור כלפי מתנגדים. הממשל החדש הגביל את חופש העיתונות, והותר קיומו של ה"פרבדה" בלבד, העיתון היומי של המפלגה הקומוניסטית. ואולם, לנין הבין כי התנאים ברוסיה עדיין לא בשלו להנהגת קומוניזם מלא, ולכן ב-1921 הכריז על המדיניות הכלכלית החדשה, הנא"פ - שביטאה ליברליזם כלכלי מוגבל.  
תוצאת תמונה עבור סטלין עם מות לנין ב-1924 החלה בברית המועצות, כך נקראה רוסיה משנת ‏1922,מלחמת ירושה. על הנהגת המדינה נאבקו לב טרוצקי, שר החוץ ומייסד הצבא האדום, ויוסף סטלין, השר לענייני מיעוטים לאומיים ומשנת ‏1922 מזכיר המפלגה. במאבק זה סטלין ניצח, והוא נהיה למנהיגה של ברית המועצות. המשטר שהתפתח בברית המועצות בהנהגתו הוא משטר טוטליטרי שנקט טרור פיזי ופסיכולוגי. את יעדי הכלכלה הוא הגדיר בתכניות חומש שנועדו להבריא את כלכלתה של ברית המועצות וסייעו להגביר את השליטה של המדינה בכלכלה. תכניות החומש בתעשייה ובחקלאות בוצעו באמצעות טרור. משטר הטרור הגיע לשיאו ב"טיהורים", שכללו הוצאות להורג ללא משפט, הגליות, מאסרים, כליאת אנשים במחנות עבודה ובמחנות ריכוז ועינויים. במשפטי ראווה המוניים אנשי המפלגה, קציני צבא ואנשי רוח עמדו לדין . משפט הראווה הראשון נערך ב-1936 ובו הועמדו לדין שישה עשר ממנהיגי המהפכה. מעריכים כי יותר מעשרה מיליון בני אדם חוסלו במעשי הרצח של סטלין. חוץ מהטרור עודד סטלין פולחן אישיות שנועד להצדיק את סמכויותיו הבלתי מוגבלות ולהעמיד אותו מעל לאזרחי המדינה ומעל לבני תמותה בכלל.
                                                                                   

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

משימה 2 - טל מירון